Pacjenci wrócili do nowo wyremontowanego ZOL-u

W ubiegłym tygodniu pacjenci, którzy na czas remontu ZOL-u przebywali w głównym gmachu szpitala, wrócili do nowo wyremontowanego budynku.

Zmieniło się tutaj prawie wszystko – mówi Ewa Porębska, kierownik Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego w Brzegu. Przede wszystkim mamy wyremontowane sale, które są znacznie przestronniejsze niż te stare. Można z nich bez problemu wyjechać łóżkami. W każdym pomieszczeniu są umywalki. Mamy sale z toaletami i pokoje kąpielowe. Najważniejsza jest jednak dla nas winda. W ZOL-u przebywa wiele osób z niepełnosprawnościami, z ograniczoną możliwością poruszania się. Winda bardzo ułatwia naszą pracę, a pacjenci mogą dzięki niej bez problemu dostać się na dół, wyjechać do ogródka. W ramach inwestycji wybudowano też nowy parking. Powstał również taras. Są tam ławeczki i ogródki, które zostaną obsadzone na wiosnę. Pacjenci będą mogli z nich korzystać w ramach terapii zajęciowej. Jednym słowem zmiana jest o 180 stopni.

Jest zdecydowanie lepiej – mówi Pan Bronisław, który przebywał w starym budynku ZOL-u, a dwa dni temu wrócił już do nowo wyremontowanego obiektu. Jasno, ciepło, czysto i jest dużo więcej miejsca. Mamy też więcej toalet i świetlicę, gdzie można pooglądać telewizję. Bierzemy również udział w różnych zajęciach manualnych. Opieka jest bardzo dobra i w ogóle jest dużo lepiej niż w starym budynku.

W Zakładzie Opiekuńczo-Leczniczym w Brzegu przebywa obecnie 60 pacjentów. Nad ich zdrowiem czuwa 49-osobowy personel. Są to pielęgniarki, opiekunowie medyczni, salowe, terapeuci, psycholog i fizjoterapeuci. Kadrę uzupełniają pracownicy administracji.

Do ZOL-u trafiają głównie bardzo ciężko chorzy pacjenci po zabiegach operacyjnych, udarach, zawałach i po rehabilitacji, którą przeszli w oddziale na ul. Nysańskiej. Część osób jest w stanie wegetatywnym, apalicznym. Właśnie dlatego potrzebna jest kompleksowa opieka i zespół składający się z różnych specjalistów.

Dzięki dofinansowaniu z urzędu marszałkowskiego oraz rządowej dotacji długo wyczekiwana modernizacja ZOL-u stała się faktem – mówi Jacek Monkiewicz, Starosta Powiatu Brzeskiego. Bardzo cieszę się, że pacjenci nareszcie mogą przebywać w nowoczesnym budynku, spełniającym wszystkie standardy. Mamy doskonałych specjalistów, świetną kadrę pielęgniarską, brakowało tylko dobrej infrastruktury. Jestem przekonany, że teraz ZOL będzie jednym z naszych powiatowych powodów do dumy.

Przypomnijmy, że przebudowa budynku Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego w Brzegu kosztowała ponad 9 milionów złotych. Poniżej znaleźć można nazwy projektów oraz zestawienie poszczególnych etapów.

„Przebudowa budynku Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego w Brzegu wraz z budową zewnętrznej windy hydraulicznej”, dofinansowanie ze środków Rządowego Funduszu Polski Ład: Programu Inwestycji Strategicznych. Inwestycja objęła kompleksową przebudowę budynku wraz z instalacjami oraz budowę windy hydraulicznej. Do budynku został doprowadzony tlen medyczny. W ramach zadania wykonano również zagospodarowanie terenu wokół ZOL-u, które objęło m.in. wykonanie ciągów pieszych, drogi pożarowej i drogi dojazdowej dla karetek od ul. Łokietka oraz miejsc parkingowych, a także elementy małej architektury.
Łączny koszt zadania
7 178 574,07.
Dofinansowanie z Polskiego Ładu: 4 675 000,00.

„Termomodernizacja budynków użyteczności publicznej Powiatu Brzeskiego z wykorzystaniem odnawialnych źródeł energii – Zakład Opiekuńczo-Leczniczy w Brzegu” dofinansowanie ze środków RPO WO 2014-2020. Inwestycja objęła prace w zakresie: docieplenia dachu, stolarki otworowej, przyłącza C.O. i frezowania kominów. Wykonana została zielona ściana, instalacja fotowoltaiczna, oprawy oświetleniowe zostały wymienione na LED.
Łączny koszt zadania
2 206 879,91.
Dofinansowanie z RPO WO 2014-2020: 1 875 847,92.

One thought on “Pacjenci wrócili do nowo wyremontowanego ZOL-u

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *