Filozofia życia w stylu eko łączy perspektywę ekologiczną z filozoficzną. Obejmuje różnorodne nurty i stanowiska, które podkreślają znaczenie harmonii między człowiekiem a środowiskiem naturalnym. To właśnie te wartości w naszej eko-edukacji staramy się realizować – opowiadają założyciele Żyję Eko Iwona i Tomasz Fronckiewiczowie.
Tomasz od wielu lat współpracuje z Radiem Opole jako eko-edukator, opowiadając na antenie o zmianach klimatu i metodach dostosowania się do tej sytuacji w pracy rolniczej i ogrodniczej. Któregoś dnia wraz z żoną postanowili tworzyć warsztaty i tak powstała współpraca z różnymi organizacjami na terenie powiatu.
Największym ich partnerem jest Stowarzyszenie Brzesko-Oławska Wieś Historyczna. Przy wsparciu finansowym tej organizacji udało się zrealizować warsztaty „Obieg wody w przyrodzie”, „Dom bez chemii”, „Chłodniki na lato z własnego ogrodu”, i obecny warsztat „Zdrowe napoje bez cukru, czyli moje smoothie”.
24 sierpnia na warsztaty do Ostoi Zielęcice zaproszeni zostali najmłodsi mieszkańcy gmin Olszanka i Skarbimierz. Z dziećmi pojawili się opiekunowie – rodzice i dziadkowie. Warsztaty zwiększyły swoją grupę docelową, budując więzi pokoleniowe, co sprawiło wiele radości organizatorom i uczestnikom, bo doszło do wymiany cennych uwag pomiędzy pokoleniami.
Jesteśmy przekonani, że taki kierunek działań jest słuszny, łączy pokolenia, nie separując ich. Dziadkowie są obok wnucząt, a przy tym rodzice włączają się chętnie w realizowane zadania – mówią Tomasz i Iwona.
Sobotnie spotkanie odbywało się w upalnej temperaturze 32 stopni, przy niebie bez chmurki. Miły cień dachu spowodował jednak, że praca przy projekcie odbywała się sprawnie. Uczestnicy zapoznali się z tabelami umieszczonymi na produktach eko w skali NUTRI-SCORE. Dzięki temu wiedzą już, jak wybierać gotowe produkty smoothie w sklepie, tak aby ich wartości odżywcze były najlepsze. Poznali również przepisy na warzywno-owocowe napoje.
Gusta uczestników różniły się. Dzieci uznały za najlepsze smoothie bananowo-pomarańczowo-marchewkowe. Faworytem dorosłych była zielona pietruszka z limonką, kiwi, bananem i lodem.
Warsztaty można podsumować, nazywając je owocnym spotkaniem, w którym było dużo dobrej energii i wiele uśmiechu. Zielone otoczenie ogrodu kojąco wpływało na uczestników, powodując, że nikt nie wiedział, kiedy minęły dwie godziny wspólnej pracy.
Wszystkim uczestnikom możemy napisać krótko: do zobaczenia, do następnego razu.
Iwona Wojtycza-Fronckiewicz i Tomasz Fronckiewicz z Żyję Eko
Wszystkich czytelników zachęcamy do skorzystania z prostego przepisu na smoothie z kiwi, które można przygotować w niespełna 10 minut.
Składniki na 4 porcje
– 4 kiwi, pokrojone na kawałki (ok. 360 g)
– 1 jabłko, bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki (ok. 180 g)
– 1/2 banana, dojrzałego, pokrojonego na kawałki (ok. 60 g)
– 200 g kostek lodu
– 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
– 30 g miodu
– 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
Sposób przygotowania:
Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, pół banana, kiwi i jabłko, dodać sok z cytryny, miód i lód, zmiksować. Smoothie z kiwi podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
BaddieHub I do not even understand how I ended up here, but I assumed this publish used to be great