6 Nocna Dycha 2025 – Bieg, który łączy pasję i rywalizację [FOTORELACJA]

W sobotni wieczór (12 kwietnia) Plac Zamkowy w Brzegu zamienił się w prawdziwe centrum biegowego szaleństwa. W tegorocznej edycji 6. biegu ulicznego „Nocna Dycha” wzięło udział aż 1010 zawodników i zawodniczek, którzy rywalizowali na dystansie 10 kilometrów.


Organizatorzy – LZS Klub Lekkoatletyczny KOTWICA BRZEG oraz Starostwo Powiatowe w Brzegu, Gmina Brzeg, 1. Pułk Saperów i Muzeum Piastów Śląskich w Brzegu – zapewnili uczestnikom nie tylko emocjonujące zmagania, ale także wyjątkową atmosferę. Bieg rozpoczął się i zakończył na malowniczym placu przed zamkiem, co dodało wydarzeniu niepowtarzalnego klimatu.

W kategorii open najszybszym zawodnikiem okazał się Michał Wójcik, który przekroczył metę z niesamowitym czasem 31:03. Tuż za nim na mecie zameldował się Przemysław Dąbrowski (31:15), a trzeci był Damian Dyduch (31:30). Wśród kobiet najlepsza była Barbara Pawełczak, osiągając czas 36:36. Drugie miejsce zajęła Barbara Koralewska (38:28), a na trzeciej pozycji uplasowała się Milena Bator (38:35).

Równie dużym zainteresowaniem cieszyła się rywalizacja przedstawicieli służb mundurowych. W kategorii mężczyzn najlepszym biegaczem okazał się Arkadiusz Blacharski, który uzyskał czas 33:21. Drugie miejsce zajął Piotr Piotrowski (35:48), a trzecie Łukasz Dudzik (36:57). Wśród kobiet najszybsza była ponownie Barbara Koralewska (38:28), a na kolejnych miejscach znalazły się Anna Ogorzałek (42:32) oraz Sonia Sowa (44:46).

W organizację biegu zaangażowane były prawie 150 osób, a wśród nich wolontariusze, służby miejskie, policja oraz wojsko. Wszyscy razem zadbali o bezpieczeństwo uczestników. Roman Zok, organizator wydarzenia, podziękował wszystkim zaangażowanym za ich wsparcie: „Dziękuję za zaangażowanie i pomoc w organizacji 6. edycji Nocnej Dychy. Bez Was to wydarzenie nie mogłoby się odbyć”.

Tekst i zdjęcia: Piotr Mazurek

Przeczytaj też: XXI Ogólnopolski Turniej Piłki Ręcznej w Grodkowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *