Ryby od dawna są powszechnie uznawane za bardzo zdrowe pożywienie. Nie powinien zatem dziwić fakt, że łosoś to jeden z najbardziej pożywnych pokarmów na naszej planecie. Jest on bogaty w składniki odżywcze, zawiera zdrowe dla serca kwasy omega-3, wysokiej jakości białko i mikroelementy.
Łosoś powinien się znaleźć w diecie każdej osoby dbającej o swoje zdrowie, bo jest to bardzo wszechstronny i smaczny składnik, który można włączyć do wielu potraw. Można go grillować, smażyć, dusić lub gotować na parze. Dlatego, warto włączyć go do swojej diety, aby korzystać ze wszystkich jego zdrowotnych korzyści.

Trzy najważniejsze powody, dla których warto jeść łososia:
1. Jest bardzo dobrym źródłem kwasów omega-3, które są kluczowe dla zdrowia człowieka. Poprawiają one funkcjonowanie mózgu, wspierają nas w walce z zapaleniami i pomagają utrzymać zdrowie serca, m.in. zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
2. Zawiera wysokiej jakości białko. Te z kolei jest ważnym makroskładnikiem odżywczym, którego organizm potrzebuje do zwiększenia spalania kalorii, zmniejszenia głodu i utrzymania masy mięśniowej. Standardowy filet z łososia dostarcza około 21 gramów białka, co stanowi niemal połowę naszego dziennego zapotrzebowania.
3. Jest źródłem wielu witamin. Łosoś zawiera między innymi witaminy z grupy B, w tym B6 i B12, które są bardzo ważne dla wzmocnienia układu odpornościowego i poprawy samopoczucia. Ponadto jest również źródłem: potasu, fosforu, selenu i niacyny.
Nie zapominajmy również o tym, że łosoś jest idealny dla wszystkich osób, które liczą kalorie. Jeśli staracie się utrzymać lub zredukować wagę, łosoś zdecydowanie powinien znaleźć się w Waszym menu. W 100 gramach tej ryby znajduje się zaledwie około 200-250 kalorii, a przy tym jest to przecież doskonałe źródło białka i tłuszczów.