6 grudnia w Zespole Szkół Rolniczych w Prudniku odbył się I Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Świąteczne smaki”, który przyciągnął największe talenty kulinarne z całego województwa opolskiego. Młodzi kucharze zaprezentowali świąteczne potrawy, łącząc tradycję z nowoczesnymi technikami kulinarnymi.
W skład jury konkursowego weszli: Karol Okrasa – znany i ceniony mistrz kuchni, Kamil Klekowski – wybitny kucharz i promotor lokalnej kuchni, Aleksander Czyż – kucharz z hotelu Aspen.
Uczniowie klasy II g szkoły branżowej I stopnia Amelia Oborska i Piotr Sobiegraj wywalczyli III miejsce, przygotowując kaczkę konfitowaną w sosie winno-korzennym z purée z topinamburu oraz pietruszki w połączeniu z purée z pieczonych buraków z chrzanem, podane z surówką z cykorii, jabłka i pomarańczy z sosem winegret i prażonym makiem.
Uczniowie wykazali się wielkim kunsztem i wiedzą kulinarną. Gratulujemy pasji, kreatywności i zaangażowania w promowaniu zawodu kucharza i naszej szkoły. Opiekunem uczniów była Aneta Wróbel.
Aneta Wróbel
Przeczytaj też: Podnosimy swoje kwalifikacje. Warsztaty dla Pań w ZSZ nr 1