Brzeski Smakołyk z historią w tle

W brzeskim ratuszu odbył się wyjątkowy konkurs kulinarny pod hasłem „Brzeski Smakołyk z historią”. Jest to pierwsza w historii miasta inicjatywa związana z tworzeniem deserów inspirowanych lokalnymi legendami. Miłośnicy sztuki kulinarnej sięgnęli po opowieści związane z piastowskim grodem, by wyczarować słodkie dzieła.

Prace oceniało sześcioosobowe jury:
Jadwiga Kulczycka – Wiceprzewodnicząca Rady Miejskiej,
Iwona Wojtycza – Radna Miejska,
Elżbieta Ochmańska-Jurkowska – Kierownik Biura Oświaty Urzędu Miasta Brzeg,
Waldemar Wysocki – Przewodniczący Rady Miejskiej Brzegu,
Romuald Nowak – historyk sztuki,
Tadeusz Jurek – przewodnik turystyczny.

I miejsce zdobyła Aleksandra Piotrowicz za deser „Brzeski Morwowiec”,
II miejsce przypadło w udziale Magdalenie Tomaszewicz za „Perłę Księcia Jerzego II Piasta”,
III miejsce zajął Janusz Piotrowicz z deserem „Brzeskie Morwowe Marzenie”.

Ze względu na wysoki poziom prac i kreatywność uczestników, jury postanowiło przyznać również wyróżnienia. Otrzymali je:
– Agnieszka Spławińska za „Klejnot Księżnej Barbary”,
– Ewa Buchla za „Chałwową Perłę Piastowską”,
– Dorota Rudyk za „Mieszek Mennicy Brzeskiej”.
Specjalną nagrodę otrzymała najmłodsza uczestniczka konkursu, 12-letnia Maja Wikieł, za deser „Czarna Brzeska Kamienica”.

Organizatorami wydarzenia byli: Radni Miejscy, Burmistrzyni Violetta Jaskólska-Palus, Stowarzyszenie Żywych Poetów, Brzeskie Centrum Kultury, Kwiaciarnia Irys oraz Galeria Fotografii Tomasz Fronckiewicz.
Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli: Marszałek Województwa Opolskiego Szymon Ogłaza, Europoseł Andrzej Buła, Burmistrzyni Brzegu Violetta Jaskólska-Palus. Sponsorem dodatkowym wydarzenia było Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w Brzegu.

Przeczytaj też: Piastowski zamek może stać się areną zmagań rycerskich

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *