Gastronomiczne sukcesy uczniów Słowianki

Z radością informujemy, że niezwykle utalentowana uczennica z Zespołu Szkół Zawodowych nr 1 w Brzegu, Paulina Kliza z klasy 5G, zdobyła drugie miejsce w prestiżowym konkursie IV Opolskiej Ligi Zawodowców 2025 w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych. Konkurs, który odbył się 25 marca, zgromadził najlepszych młodych profesjonalistów w tej dziedzinie.

Paulina, pod opieką swojej mentorki, pani Anety Wróbel, zaprezentowała wyjątkowe umiejętności kulinarne, wykonując pierogi o własnej recepturze, wykorzystując produkty, które finaliści otrzymali do dyspozycji. Jej talent, kreatywność oraz precyzyjne podejście do kuchni zostały docenione przez jury, co zaowocowało wysoką lokatą.

W ścisłej szóstce uczestników konkursu znalazła się również uczennica naszej szkoły, Oliwia Kuczera z klasy 4 C/G, której również składamy serdeczne gratulacje za wspaniałą postawę i udział w tak prestiżowej rywalizacji.

Natomiast uczniowie Szkoły Branżowej I stopnia w zawodzie kucharz, Piotr Sobiegraj i Amelia Oborska, wzięli udział w prestiżowym konkursie kulinarnym organizowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Opolu, przygotowując danie, które nawiązuje do tradycji kuchni Śląska Opolskiego. Ich propozycja – „Śląska uczta” – to wyjątkowe połączenie smaków, w skład którego wchodzi klops, rolada z musem groszkowym w towarzystwie róży ziemniaczanej, otulone wiosennym sosem z akcentem chrzanowym. Tutaj opiekunem była również pani Anety Wróbel.

Uczniowie wykazali się nie tylko umiejętnościami kulinarnymi, ale również kreatywnością, prezentując danie, które doskonale oddaje charakter regionalnej kuchni.

Dziękujemy Paulinie, Oliwii, Piotrowi i Amelii za wspaniałą pracę i zaangażowanie. Obecnie czekamy na ogłoszenie wyników i trzymamy kciuki za ich sukces!

Aneta Wróbel

Przeczytaj też: 205 laptopów dla brzeskich szkół podstawowych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *